Spelmissbruk

Spel ska vara en källa till glädje och ett nöje som förgyller vardagen och erbjuder underhållande och kittlande spel, som ibland är extra förgyllande då du vinner. Men för mycket av det goda är inte hälsosamt och detta är en regel som passar lika bra in på choklad som på spel. Om man bara känner till tecknen på spelmissbruk så är det enkelt att snabbt upptäcka om en vän befinner sig i farozonen, och då kan du som själv gillar spel och är en vän göra mycket för att hjälpa till.

Vart går gränsen?

Många kanske frågar sig vart gränsen går mellan ett sunt, aktivt spelande och regelrätt spelmissbruk och detta kan naturligtvis vara svårt att avgöra. Olika personlighetstyper är olika känsliga för missbruk av alla slag, så därför gäller det att göra en individuell bedömning varje gång. Ytterligare en faktor som kan göra det klurigt att avgöra vart gränsen går är den finansiella biten, då någon med högre lön naturligtvis kan spendera mer pengar utan att det går ut över hans eller hennes livskvalitet. Men generellt sätt kan man säga att någon som isolerar sig alltmer och avböjer inviter till umgänge och aktiviteter med nära och kära eller kanske till och med sjukskriver sig från arbetet för att få mer tid för spel definitivt har passerat gränsen för vad som är sunt spel. Om personen ifråga dessutom lånar pengar av sina vänner är det uppenbart att något har gått fel.

Vad kan du göra?

Sajterna som erbjuder spel har ett stort ansvar, och de sajter som är seriösa tar även detta ansvar på stort allvar och ger råd och riktlinjer kring sunt spelande till alla medlemmar. Men i vissa fall är detta inte tillräckligt och du som vän kan göra mycket. Först och främst bör du ta upp problemet med din vän, och säga att du tycker att denna har spelat väl mycket och oförståndigt på sistone. Ofta har personen inte ens märkt att situationen har börjat bli okontrollerad och att en nära vän på ett lugnt sätt pekar på vissa saker som har skett kan ibland räcka för att polletten ska trilla ner. En bok kring spelmissbruk kan också hjälpa spelaren att förstå vilka negativa mönster som kan undvikas genom ett sunt och balanserat spelande.

Kraftfulla åtgärder

Ibland kan man inte ta sig ur ett missbruk på egen hand utan kraftfullare åtgärder krävs. Spelmissbruk är idag lika erkänt som andra former av missbruk såsom alkoholism, och det finns gott om terapeuter som är specialiserade på att hjälpa personer med denna typ av problem. Att uppmuntra en vän att söka hjälp kan kännas svårt men i längden kommer din vän att tacka dig för denna gest.